Atekder Engellileri İş Gücü Piyasasına Hazırlıyor

engelliler-uretiyor

Projenin Amaçları :

Genel Amaçlar: ATEKDER tarafından sunulan ve kabul gören projenin ana amacı Ankara’da engelli bireylere eşit ve kaliteli yasam imkanı sunarak sosyal bağlarının güçlendirilmesine katkı sağlamaktır.

Özel Amaçlar: Bu ana amaç doğrultusunda gerçekleştirmeyi amaçladığımız hedefler şöyledir:

• Ankara’daki engellilerin sosyal hayata katılımlarının

arttırılması,

• Ankara’daki engellilerin istihdam oranının arttırılması,

• Ankara’daki engellilerin beceri düzeylerinin arttırılması,

• Ankara genelinde plastik poset kullanımının azaltılması,

• ATEKDER’in hizmet kalitesinin arttırılması,

• ATEKDER’in tanınırlıgının saglanmasıdır.

Hedef Gruplar :

Proje atölyede 60 engellinin temel dikiş eğitimi alması planlanmaktadır. 60 engellinin tespit edilmesinde 15-60 yas arası cinsiyet ayırımı gözetilmeksizin tüm engelliler hedef grubunu oluşturmaktadır.

Nihai Yararlanıcılar :

Projemiz hedef grubu olan 60 engellinin planlanan sekilde egitim almalarıyla sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının artmasına paralel olarak aileleri de olumlu etkilenecektir. Dolayısıyla hedef grubunu olusturan 60 engelli bireyin yaklasık 250 civarındaki aile fertleri projenin birincil nihai faydalanıcılarını olusturmaktadır. Bunun yanı sıra ATEKDER bünyesinde böylesine kapsamlı bir projenin gerçeklestirilmesi sayesinde 350’ye yakın üyemiz de kurulacak atölyeden ve bu atölyede gerçeklestirilecek tüm faaliyetlerden faydalanacagı için projenin nihai yararlanıcı gruplarından bir digerini olusturmaktadır.

Ikincil nihai yararlanıcılar ise Ankara genelinde yasadıgı tahmin edilen yaklasık 620.000 civarında engelli ve bu engellilerin yaklasık 2.5 milyon civarındaki aile fertleridir. Daha genis perspektiften bakıldıgında 5 milyondan fazla nüfusa sahip Ankara ili de projenin nihai faydalanıcısı konumundadır.

Sonuçlar :

Projemizin hedef grubu olan 60 engellinin planlanan sekilde egitim almalarıyla sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının artmasına paralel olarak aileleri de olumlu etkilenecektir. Dolayısıyla hedef grubunu olusturan 60 engelli bireyin yaklaşık 250 civarındaki aile fertleri projenin birincil nihai faydalanıcılarını olusturmaktadır. Bunun yanı sıra ATEKDER bünyesinde böylesine kapsamlı bir
projenin gerçeklestirilmesi sayesinde 350’ye yakın üyemiz de kurulacak atölyeden ve bu atölyede gerçeklestirilecek tüm faaliyetlerden faydalanacağı için projenin nihai yararlanıcı gruplarından bir digerini olusturmaktadır.

ATEKDER tarafından gerçeklestirilecektir. Istihdamın yanı sıra evden çalısarak maddi gelir saglamak isteyen engellilere de destek olunarak, parça bası seklinde çalısmaları tevsik edilecektir. Tüm bu faaliyetlerin gerçeklestirilmesi sayesinde projenin hedef grubunu olusturan 60 engelli bireyin basta sosyal hayata ardından ekonomik hayata katılımları saglanacaktır.

Engellilerin önündeki en büyük sorunlardan olan sosyal ve ekonomik yasam katılımı sorununun çözümüne destek olunacagından bu durum engellilerin ailelerine de olumlu olarak yansıyacaktır. Bu sayede engelliler yasam kalitelerini de arttırmıs bireyler olarak hayat standartlarını da yükseltmis olacaklardır.

Engellilerin sosyal ve ekonomik katılımlarının yanı sıra Ankara Kalkınma Ajansı, hibe ve proje konularında da bilgi düzeyleri arttırılmıs olacaktır. Her seyden önce devlet tarafından sunulan imkânlarla ilgili farkındalık olusacagından; engelliler tarafından benzer sekilde projelerin yazılması ve uygulanması söz konusu olacaktır. Dernek yönetimi tarafından desteklenen bu durum, mevcut olarak bir projenin gerçeklestirilmesi halinde etkinligini arttıracak ve yönetimin yanı sıra üye ve üye yakınları tarafından da yeni fikirler ortaya konularak yeni projeler üretilebileceginden hedef grubun bu konularla ilgili teknik ve yönetimsel kapasitesinde de artıs yasaması beklenmektedir.

Anadolu Tüm Engelliler Kültür ve Dayanışma Derneği

Strazburg Caddesi Lale Sokak 13/9 Sıhhıye / ANKARA